TUESDAY CLASSIC: The Graduate

By no means wil ik zeggen dat ik een kenner van de klassieke Hollywoodfilm ben. Ab-so-luut niet. Sterker nog, zo veel heb ik er niet eens gezien. Toch wil ik ook van deze films er méér zien, puur omdat ik vind dat het voor mij ook belangrijk is om enige kennis over dit soort films te hebben. Daarnaast is het natuurlijk ook heel leuk om een kijkje te nemen in het leven van zo’n 50 jaar geleden. Daarom de wekelijks terugkerende Tuesday Classic. Deze week: “The Graduate”.

“The Graduate”, regie door Mike Nichols, met o.a. Dustin Hoffman, Anne Bancroft en Katharine Ross.

Deze week heb ik gekozen voor een film die ik een tijdje geleden heb moeten kijken voor mijn studie, namelijk:  “The Graduate” uit 1967Het college waar deze film bij hoorde, ging over The New Hollywood. Het Hollywood dat hiermee wordt bedoeld, is het Hollywood van de jaren 1967 tot 1975, waarin de filmindustrie enorme veranderingen doormaakte. Voor dit tijdperk waren er namelijk vele regels waaraan men zich moest houden bij het produceren van een film, samengevoegd in de zogenaamde Production Code. Deze code verbood onder andere het afbeelden van drugsgebruik, passioneel zoenen en relaties tussen blanke en andersgekleurde mensen. Belachelijk natuurlijk, maar in die tijd heel normaal. Toch werden er rond 1954 steeds vaker films enorm populair die geen goedkeuring van de Code hadden (denk aan een film als Some Like it Hot). In 1966 zag men in dat de Code niet meer werkte en werd deze afgeschaft. Dit is het begin van  The New Hollywood. Het jaar 1967 zien velen als het omkeerpunt, met als dé film natuurlijk “Bonnie & Clyde”. Films gingen steeds vaker over controversiële onderwerpen als drugsgebruik, seks, en bevatten expliciete seks- en geweldsscènes. Dit alles had Hollywood nog nooit gezien.

Ook “The Graduate” wordt door velen gezien als een film die perfect het nieuwe Hollywood representeerde. De film gaat over Benjamin, die net is afgestudeerd, geen idee heeft hoe hij de rest van zijn leven wil gaan leven en daar eigenlijk ook niet echt over na wil denken. Een fijne afleiding is Mrs. Robbinson, een vriendin van Benjamin’s ouders, die probeert Benjamin te verleiden. Benjamin begint een verhouding met de getrouwde Mrs. Robbinson, maar komt er achter dat het een hele oppervlakkige relatie betreft. Ook wordt hij verliefd op haar dochter: Elaine. Mrs. Robbinson laat zich echter niet zomaar aan de kant zetten en verbiedt Benjamin al het contact met Elaine. Een lastige situatie, voor zowel Benjamin als Elaine.

“The Graduate” is een film over volwassen worden, het leren dat er meer in het leven zit dan enkel plezier maken.

Advertenties

Een gedachte over “TUESDAY CLASSIC: The Graduate

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s