THE ICON: Marylin Monroe

marylin

Je roept “icoon?!” en iedereen antwoordt: “Marylin Monroe!” Ik bedoel maar, als ik dan zo nodig een rubriek over iconische figuren uit de filmwereld wil beginnen, moét ik haast wel met mevrouw Monroe beginnen. Voor jullie heb ik het internet afgespeurd naar haar levensverhaal en interessante feitjes: wie was ze, waar kwam ze vandaan, wat deed ze?

Norma Jean en Gladys

Marylin Monroe werd in 1962 geboren onder de naam Norma Jean Mortenson. Haar jeugd was – zachtgezegd – roerig. Een vaderfiguur had ze niet en haar moeder – Gladys – was verslaafd aan drugs. Ze werd dan ook opgevoed door pleegouders Ida en Albert Bolender. Gladys probeert haar dochter een keer te ontvoeren door haar uit het huis te smokkelen in een duffle bag. Een raar geval, die Gladys. In ieder geval, in 1933 krijgt Gladys weer de voogdij, maar  toen ze als gevolg van een zenuwinzinking het dak van hun huis op klom en de hele buurt bij elkaar schreeuwde, werd Norma opnieuw bij een ander gezin (de McKees) geplaatst. Er gaan geruchten ten ronde dat ze hier seksueel misbruikt is, maar zeker is dit niet. In 1942 wordt de zorg voor Norma het stel te duur, dus stelden de McKees haar voor een keuze: terug naar het weeshuis, of trouwen. Norma koos voor de laatste. Ze trouwde haar buurjongen – James Dougherty – en in de tijd dat hij het leger diende, schoot Norma haar eerste naaktfoto’s. James vond Norma te losbandig, en in 1946 scheidden ze.

Marylins eerste fotoshoot

In de jaren hierna veranderde Norma haar naam naar Marylin Monroe. Ze probeerde aan de bak te komen in Hollywood, maar had weinig succes. Ze nam acteer- en zanglessen, blondeerde haar haar en liet wat aan haar gebit doen. Langzaam maar zeker vestigde ze een imago als ‘dom blondje’, iets wat ze bewust deed. Werk blijft moeilijk te vinden, dus poseert ze opnieuw naakt voor de fotograaf Tom Kelley, die haar er een luttele 50 dollar betaalde. Later, toen ze haar naam in Hollywood had gevestigd, zorgden deze foto’s bijna voor een schandaal. Marilyn pakte de situatie echter handig aan en zorgde er voor dat het publiek medelijden met haar kreeg, én dat de foto op een van de eerste uitgaves van de Playboy kwam te staan. Haar eerste grote rol kwam met de film How to Marry a Millionaire. Hierna speelde ze ook nog de hoofdrol in kaskrakers als Gentlemen Prefer Blonds en The Seven Year Itch.

In 1956 trouwde ze met toneelschrijver Arthur Miller. Marylin verhuisde naar New York en nam opnieuw acteerlessen, aangezien ze zich wilde verdiepen en serieuzere rollen wilde spelen. In deze periode speelde ze in o.a. Bus Stop en de bekende Some Like It Hot. De laatste jaren van haar leven waren echter opnieuw roerig. Ze kreeg te maken met ziekte, persoonlijke problemen en een slechte reputatie: ze was moeilijk om mee te werken en onbetrouwbaar. Ze luisterde niet naar de aanwijzingen van haar regisseurs en eiste dat scènes zo vaak opnieuw werden gedaan tot ze er zelf tevreden mee was. In 1962 werd ze dood aangetroffen door haar huishoudster, Marylin had zelfmoord gepleefd – al wordt tot op vandaag de dag een overdosis of moord niet uitgesloten.

Een van Marylin’s laatste foto’s – gepubliceerd in Vogue na haar overlijden.

Advertenties

7 gedachtes over “THE ICON: Marylin Monroe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s