FRIDAY FAVOURITE: Jane Eyre

Iedere vrijdag deel ik één van mijn favoriete films met jullie. Reviews zal ik waarschijnlijk alleen schrijven over films die ik in de toekomst nog zal kijken, maar er zijn natuurlijk ook vele films die ik een tijdje geleden al heb gezien en die ik óók erg goed vind. Daarom de Friday Favourites, waarin ik deze films toch nog met jullie kan delen. Als eerste in deze categorie:  Jane Eyre uit 2011. Echt, op deze film werd ik al verliefd toen ik hem nog aan het kijken was. Deze film is zó zó zó ontzettend mooi!

Ik denk dat het verhaal van Jane Eyre er een is dat iedereen wel tot op bepaalde hoogte kent. Het boek – een echte klassieker – is geschreven door Charlotte Bronte en al ontelbare keren verfilmd. De film waar we het hier over hebben komt uit 2011, met  Mia Wasikowska en Michael Fassbender in de hoofdrol. Maar oké: voor degenen die nog niet bekend zijn met het verhaal:

Jane Eyre, een tienjarig meisje dat wordt opgevoed door haar akelige tante Mrs. Reed, wordt na een ruzie met haar neefje naar een strenge kostschool gestuurd. De omstandigheden zijn er slecht en veel kinderen sterven er aan de tyfus, zo ook haar beste vriendinnetje. Op haar 18e krijgt ze een baan als gouvernante aangeboden op Thornfield Hall. Haar leerling is Adèle, een meisje waarvan Edward Fairfax Rochester, de heer des huizes, de zorg op zich heeft genomen. Mr. Rochester is dus ook Jane’s baas. Rochester heeft een enorm humeurig en cynisch karakter, maar voelt zich toch tot Jane aangetrokken. Ze worden verliefd, maar dit sprookjesachtige verhaal neemt (zoals altijd) nog een heel andere wending aan.

Ik moet toegeven dat ik eigenlijk helemaal niet bekend was met het verhaal van Jane Eyre toen ik besloot deze film te kijken. Ik weet nog dat ik niet kon slapen en rond 3 uur ’s nachts maar een willekeurige film besloot te kijken, en tja, dat werd Jane Eyre. Wat ik toen nog niet wist, is dat ik rond een uur of 5 helemaal van slag zou zijn en absoluut niet aan slapen kon denken. Het verhaal is zo sprookjesachtig, maar tegelijkertijd krijg je er gewoon helemaal de kriebels van; het doet niet onder voor de gemiddelde horrorfilm. De hele film kruipt dat akelige gevoel over je heen, zo’n gevoel van: “nee, hier klopt iets niet”. Uiteindelijk blijkt er ook iets totaal niet in orde te zijn, maar daar ga ik natuurlijk niks over zeggen ;)

Echt, als er één film is die ik iedereen (die van een beetje drama en romantiek houdt) zou aanraden, is het wel deze. Het verhaal grijpt je echt enorm aan en Michael Fassbender als de cynische mr. Rochester is om van te dromen (er zit een scène waarin hij op een zwart, groot, stijgerend paard zit – daar was ik al verkocht). Ook Mia doet het goed als Jane. Normaal zijn vrouwen in kostuumdrama’s een beetje vervelend, Jane is dat in deze film echter helemaal niet. De ambiance van de film is geweldig, de shots stuk voor stuk even mooi en.. nouja, ga hem maar gewoon kijken! Ik moet wel even waarschuwen voor het feit dat er vrij weinig actie in de film zit, maar des te meer interessante karakters en dialogen. En tja, daar hou ik nou eenmaal van!

Advertenties

6 gedachtes over “FRIDAY FAVOURITE: Jane Eyre

    • Ik moet eerlijk zeggen dat ik het boek nog altijd niet heb gelezen. Ik hoop dus ook dat de film een beetje recht doet aan het boek, want dat kan ik dus niet helemaal beoordelen (:
      Misschien een leuk dingetje om te doen in de kerstvakantie: Jane Eyre lezen! Want ik heb het boek wel thuis liggen. :’)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s