ICOON: James Dean

Header

“Dream as if you’ll live forever. Live as if you’ll die today.”

James Dean, de volgende in mijn rijtje van filmiconen. Het leuke aan dit onderdeel van mijn blog is dat ik zelf ook heel veel meer te weten kom over deze iconen. Zo wist ik bijvoorbeeld wel het een en ander van James Dean af, maar niet dat hij slechts in drie films heeft gespeeld (alleen zijn grote rollen meegeteld, natuurlijk) en dus alleen aan deze films zijn faam te danken heeft. Ik bedoel maar, James stierf in 1955 en in 2013 heeft men het nog steeds over hem! Ik kan me niet voorstellen dat men over 50 jaar nog over een Kim Kardashian of Amanda Bynes praat.

Maar goed, James Dean. Geboren in 1933, gestorven in 1955, leefde to the max. James’ carrière was kort, maar heftig. In 1951 werd James gecast voor zijn eerste betaalde acteerklus: een televisiecommercial voor Pepsi. Had hij een grote rol? Nee. Was hij überhaupt veel in beeld? Nee, ook niet. Maar, het was wel het begin van zijn carrière als acteur. Net als vele anderen had James het moeilijk met het vinden van acteerklussen. Hij wist hier en daar we een filmrolletje te vinden, maar verdiende zijn geld voornamelijk met het parkeren van auto’s op het terrein van radiostudio CBS. In het theater had hij iets meer geluk: James speelde een grote rol in The Immoralist. Hoewel het theaterstuk flopte, viel zijn spel op. Zijn acteerprestaties in het theater leverden hem een rol in de film East of Eden op. Deze film was een groot succes, dus kreeg James hierna de hoofdrol van Jim Stark in Rebel Without A Cause aangeboden. Net als East of Eden speelt de film met het thema van de rebelse tiener die vecht voor de acceptatie van zijn ouders. Hierna filmde James nog een groot gedeelte van zijn laatste film Giant, maar hij voltooide de opnames niet door zijn plotselinge overlijden.

James en Nathalie Wood tijdens de opnames van Rebel Without A Cause

James en Nathalie Wood tijdens de opnames van Rebel Without A Cause

James Dean overleed in 1955 op 24-jarige leeftijd ten gevolge van een auto-ongeluk. James was al van kinds af aan gek op auto’s en de daarbij horende races. Hij verongelukte ironisch genoeg dan ook in de auto waarmee hij dolgraag wilde deelnemen aan autoraces: zijn Porsche Spyder, ook wel “Little Bastard” genoemd. Op het moment van het ongeluk was hij zelfs onderweg naar een autorace. Zijn vroege dood heeft zeker bijgedragen aan zijn tegenwoordige cult-status. Hij kwam op het hoogtepunt van zijn carrière – als onbegrepen, opstandige teenager – te overlijden en is daardoor altijd als hét symbool voor de tiener en zijn angsten blijven bestaan.

Ironisch genoeg is maar één van de films waarin James de hoofdrol vertolkte uitgekomen terwijl hij nog in leven was: East of Eden. Zowel Rebel Without A Cause en Giant kwamen uit na zijn overlijden. Hij is dan ook de eerste (en enige) acteur die na zijn dood een Acadamy Award voor Best Actor mocht ontvangen (voor East of Eden) en later nóg één (voor Rebel Without A Cause).

James 3

James stond bekend om zijn stemmingswisselingen en moody stemming in het algemeen. Volgens velen was hij een complexe jongeman, en er wordt ook veel gespeculeerd over een mogelijke bipolaire stoornis, al is de diagnose nooit gesteld. James genoot ook nog eens van het ruige nachtleven. Tijdens de opnames van Rebel Without A Cause zorgde regisseur Elia Kazan er voor dat James verbleef in een bungalow vlakbij de zijne, zodat hij een beetje op zijn nachtelijke uitspattingen kon letten.

James Dean is vooral nu een enorm relevant icoon, door het overlijden van Fast and the Furius-acteur Paul Walker. Ook hij overleed op jonge leeftijd ten gevolge van een ongeluk. Zijn overlijden wordt dan ook vaak vergeleken met het ongeluk van James Dean. Ja, er zijn zeker overeenkomsten (beide acteurs waren zeer betrokken bij autoraces en zijn beiden verongelukt in een auto-ongeval), maar toch betwijfel ik dat er over 50 jaar nog over Paul Walker wordt gepraat. 

James 4

Klein feitje: vlak voor zijn overlijden – ter promotie voor Rebel Without A Cause – deed Dean mee aan een interview voor een Behind the Scenes-special. Hij vertelde hier over de risico’s die hij vroeger wel eens nam op de weg en dat deze onverantwoordelijk waren. Op de vraag of hij advies had voor jongeren die net hun rijbewijs hadden gehaald, antwoordde hij: “Take it easy driving. The life you save, might be mine.” Vlak hierna stierf Dean, het interview werd nooit uitgezonden.

 James Dean is een icoon. Zoals hij zelf ooit zei: If a man can bridge the gap between life and death … I mean, if he can live on after his death, then maybe he was a great man.”

© Foto’s: tumblr.com

Advertenties

Een gedachte over “ICOON: James Dean

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s