TV-SERIES: Sherlock (BBC)

SHERLOCK

Wie van jullie weet niet wie bovenstaande persoon is? Ga – je – schamen! Bovenstaande meneer is natuurlijk Benedict Cumberbatch, a.k.a. de vertolker van Sherlock Holmes in de gelijknamige serie van BBC! Deze serie is anders dan andere series, maar tegelijkertijd ook veel beter dan de ‘gewone’ tv-series. Opvallend is dat de serie al drie seizoenen achter de rug heeft, maar pas negen afleveringen kent. Drie afleveringen per seizoen dus. Pardon: drie anderhalf-uur-durende-kwalitatief-goede-en-ontzettend-geniale afleveringen! Seizoen drie is nét afgelopen (afgelopen zondag zond BBC de derde en laatste aflevering van het seizoen uit); het perfecte moment om een blogje te schrijven dus! Waarom zou iedereen deze tv-serie moeten kijken?

Sherlock gaat over – surprise, surprise – Sherlock Holmes, maar dan op een iets andere manier dan je misschien denkt. Waar het originele verhaal zich ergens in de 19e eeuw afspeelt, speelt deze serie zich af in het moderne, 21e-eeuwse Londen. Sherlock (gespeeld door Benedict Cumberbatch) is echter nog steeds hetzelfde personage: hij is een detective, hij is mysterieus, logisch nadenkend, een tikkeltje arrogant, enorm oplettend en belachelijk slim. Watson (gespeeld door The Hobbit himself, Martin Freeman) staat – net als in het originele verhaal – trouw aan zijn zijde en ook aartsvijand Moriarty is in deze serie aanwezig. Voor degenen die het verhaal van Sherlock absoluut niet kennen (nogmaals: shame on you!), hier dan maar een korte samenvatting van de BBC-serie:

SHERLOCK

Sherlock is een zogenaamde consulting detective. Hij werkt in deze serie samen met het Londense Metropolitan Police Service, en dan voornamelijk met inspecteur Greg Lestrade, om misdaden op te lossen. John Watson, zijn huisgenoot en tevens voormalig arts in het leger, assisteert hem hierbij – niet altijd geheel vrijwillig trouwens. Samen lossen ze verschillende misdaden op, maar het kat-en-muis-spel met bad-guy Jim Moriarty is de rode draad van de hele serie. Andere belangrijke personages in de serie zijn Molly Hooper (helpt Sherlock met labwerk), Mrs. Hudson (de huisbazin van  Watson en Holmes) en Sherlocks briljante broer, Mycroft.

SHERLOCK

En nu ben ik wéér op het punt aangebroken waarop ik niet weet wat ik over deze serie moet zeggen. Is het verhaal geweldig? Ja, absoluut. Het verhaal is origineel, onvoorspelbaar en kent veel verschillende vlakken waarop het speelt. Plot holes? Nope, niet in Sherlock. Cliffhangers? Ja, absoluut! Niet zo’n beetje ook! Ook de acteurs zijn stuk voor stuk enorm goed gecast. Cumberbatch zet een goede en originele Sherlock neer, Freeman is een perfecte Watson en ook de rest van de cast is ontzettend goed gekozen. Ja, het wordt misschien een beetje eentonig, maar deze serie is gewoon verdomd goed. Hij krijgt op iMDB ook niet voor niets een 9,7. Drama, humor, alles zit er in.

SHERLOCK

Alleen hierom zou je de serie meteen al moeten gaan kijken natuurlijk, maar dan heb ik het nog niet eens over de cinematografie gehad! Ik durf te zeggen dat geen enkele serie qua cinematografie op hetzelfde niveau zit als Sherlock. Over ieder shot is nagedacht en dat zie je in de serie terug. De overgangen tussen scènes, de hoeken waaruit wordt gefilmd, de shots die gekozen zijn.. Over alles is nagedacht: er zit zelfs een hele psychologie achter de lettertypes die worden gebruikt om de sms’jes te tonen! Wil je weten waar ik het over heb? Hoppa, een tumblr-pagina speciaal voor de cinematografie in Sherlock (x » kan je op klikken, geen spoilers ;). De manier waarop deze tv-serie is gefilmd is gewoonweg filmisch te noemen (ik zou zelfs zeggen dat de cinematografie beter is dan in de standaard Hollywood blockbuster). Sherlock laat echt zien dat een tv-serie op artistiek gebied echt niet onder hoeft te doen voor een film , en dat vind ik echt geweldig.

Ik neem aan dat dit genoeg redenen zijn om zo snel mogelijk Sherlock te gaan kijken! Oh, het zou trouwens kunnen dat sommigen van jullie Elementary kijken, de Amerikaanse rip-off van Sherlock? Niks mis mee, maar wanneer je die serie leuk vindt, moet je de serie van BBC zeker weten ook een kans geven! You’ll love it!

Advertenties

17 gedachtes over “TV-SERIES: Sherlock (BBC)

  1. Oh man ik hou van Sherlock <3 EN BBC WIL DAT ZE SPOED MAKEN EN NU KOMT SEIZOEN VIER MISSCHIEN ROND KERSTMIS DIT JAAR OHMYGODTISS JKFDSJLSKDJ (Elementary is ook erg tof trouwens ja, JLM en Lucy vormen een geweldig duo!)

  2. Jaaaaa Sherlock! Hier nog een fan! Ik vind je artikel heerlijk geschreven, het laat echt precies zien waarom iedereen Sherlock zou moeten volgen :)

  3. Hihi, iedereen houdt van Sherlock. Ik vind de man die Sherlock speelt stiekem wel heel erg knap, maar ik denk dat de serie echt niks voor mij is haha. Ik ben echt bang voor alles en krijg overal nachtmerries van xD

    liefs,
    Femke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s